Hidrogén töltőállomások

Cégünk, a Hennlich Ipartechnika Kft., szerződött partnerei segítségével, többféle megoldást nyújt hidrogén töltőállomás gazdaságos, modern és biztonságos megvalósítására.

Hidrogéntöltő állomások a Hennlichtől - A "zöld energia".

H2 - a jövő üzemanyaga

 

"A víz lesz a jövő szene."

Jules Verne ezt már 1870-ben megjósolta, amikor "A titokzatos sziget" című regényében azt írta, hogy a holnap energiája a víz lesz. Egy olyan időszakban, amikor a fosszilis tüzelőanyagok kimerülnek, a hatékony környezetvédelem gyakorlása elengedhetetlen a bolygónk megmentése szempontjából és egyúttal fontos a modern technológiák környezetbaráttá fejlesztése.

A víz egy összetett vegyület, amely hidrogént és oxigént tartalmaz, melyből hidrogént nyerhetünk ki különböző kémiai eljárásokkal.  Az egyik leggyakoribb módszer az elektrolízis, amely során áramot vezetünk a vízbe, mely hatására a vízmolekulák felszakadnak, hidrogén és oxigén gázok képződnek. Azonban, fontos megjegyezni, hogy a hidrogént gáz halmazállapotában kell tárolni, annak figyelembevételével, hogy ez a gáz rendkívül gyúlékony, ezért különleges kezelést igényel. A hidrogéngáz számos ipari és energiaipari alkalmazásban magas hatásfokkal hasznosítható, például az üzemanyagcellákban. Az üzemanyagcellák hidrogént és oxigént használnak, hogy elektromos energiát állítsanak elő vízzel történő kémiai reakcióból. Hidrogénüzemű járművek már elérhetők a piacokon, és a hidrogén felhasználási területének fejlesztése egyre nagyobb hangsúlyt kap világszerte, hiszen egy tiszta és környezetbarát energiahordozó lehet a jövőben. Ezen hidrogénüzemű járművek mindegyike CO2-semleges, és az alkalmazott hidrogéntechnológiától függően az eddig ismert belső égésű motorokéhoz hasonló hatótávolsággal rendelkeznek.

A hidrogén töltőállomások olyan létesítmények, amelyek lehetővé teszik a hidrogén felhasználószintű alkalmazását és biztonságos tárolását. Fontos szerepet játszanak az elektromobilitás terén, mivel lehetőséget nyújtanak a tiszta és fenntartható energiahordozó használatára.

A hidrogén töltőállomások általában nagy nyomáson vagy akár folyékony formában tárolják a hidrogént, ami lehetővé teszi a járművek gyors és hatékony megtankolását. Az ilyen töltőállomások rendszerint különleges, szivárgásmentes csatlakozókkal rendelkeznek, hogy a biztonságos üzemeltetés garantált legyen. Fejlesztésük és folyamatos térnyerésük nagy jelentőséggel bír a környezetvédelem és az energiatermelés terén, hiszen a hidrogén energiaformaként való hasznosítása hozzájárulhat a széndioxid-kibocsátás csökkentéséhez, azzal, hogy égésekor csak vízpára keletkezik.

Ezenkívül a hidrogén megújuló energiaforrásokból történő kinyerésével, - mint például a nap- vagy szélenergia – környezetvédelmi szempontból zöld energia állítható elő.

Magyarországon is egyre több hidrogén töltőállomás jelenik meg az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően. Ezek az állomások lehetővé teszik a hidrogénüzemű járművek fenntartható üzemeltetését és elterjedését, azonban további invesztíciók szükségesek ahhoz, hogy a hidrogénenergia elfogadása, elterjedése továbbra is növekedjen, és előnyös lehetőséget nyújtson hazánknak az energiaellátás terén