O gyűrűk

Technika

Technika

A fémkompenzátorok feladata a csőrendszerek hőmérsékletváltozásból adódó méretváltozásainak és elmozdulásainak kiegyenlítése. Melyek lehetnek, axiális (tengellyel párhuzamos irányú), laterális (tengelyre merőleges irányú) és anguláris (a tengellyel szöget bezáró) elmozdulások.

A csőrendszerek tervezésénél figyelembe kell venni az alátámasztásokat, melyek lehetnek fix és csúszó alátámasztások, továbbá a szereléskor érvényes hőmérsékletet, melynek segítségével meghatározható az optimális beépítési hossz értéke.

Amennyiben, magas a hőmérséklet és/vagy az alkalmazás megköveteli, formailag a rugalmas, rozsdamentes harmonika (ún. balg) a legjobb megoldás az ilyen jellegű mozgások kiegyenlítésére, VISZONT nem alkalmas rezgések felvételére. Ilyen esetre gumi kompenzátort javasolunk.

A nyomás – hőmérséklet viszonya határozza meg a hullámtest rétegeinek vastagságát és számát. Minél nagyobb a nyomás és a hőmérséklet a balg attól elasztikusabbá válik, és ebben az esetben növelni kell a rétegszámot és/vagy az egyes lemezek vastagságát.

A közeg-hőmérséklet viszonya határozza meg az alapanyagot, melyből a kompenzátor készül. Fontos, hogy a legtöbb esetben, költséghatékonyság miatt is, főleg a közeggel érintkező részeket kell szem előtt tartani a kiválasztásnál.

A fémkompenzátorok előnyei:

  • Magas hőmérséklet (+1000°C) vagy viszonylag nagy nyomás (63 bar).
  • Megfelelő kiválasztás és installáció mellet a szivárgás kizárt.
  • Széles méret (max. DN 5000) anyag és formaválaszték.

Amennyiben az applikáció megkívánja, a kompenzátor védhető külső acél burkolattal, szigeteléssel és terelőlemezekkel. 

Kérésre fix- vagy laza karima, hegcsonkos vagy menetes csatlakozással választható.

Belső vezetőcső

Alkalmazására a következők okok miatt indokolt:

  • megelőzni, hogy az anyagrészecskék berakódjanak a hullámtestbe és ezáltal meggátolja a kompenzátort az elmozdulások felvételére;
  • megelőzni a nyomásingadozásokat a folyadék vagy gáz áramlásában;
  • csökkenteni a súrlódást;
  • abrazív anyagok esetében cserélhető is lehet, így a hullámtest élettartama nő;
  • CIP kezeléseknél – ezáltal biztosított a lerakódás elkerülése és a kezelés megfelelő eredménye.