Műszaki adatok

Szigetelés és tartozékok

Isolierung und Zubehör

 

Előszigetelés

Az előszigetelés csökkenti a közeg hőmérsékletét, amíg az a balgig ér és véd a portól is.  Továbbá óv a nyomásingadozástól és hangszigetelő szerepet tölt be. Az előszigetelés a kompenzátor és a terelőlemez közé kerül beépítére. Ez egyes laza, egymáson lévő rétegek, drótszövetből, kerámia filcből és ásványgyapotból vagy előre gyártott szigelt párnákból állnak.

 

Az előszigetést vagy a vezetőlemezre vagy pedig oldalirányban a szerkezetvinklikre szigetelő stiftekkel rögzítik. Ritkán előfordul, hogy az ún. szigetelő párnákat a kompenzátorszalaggal együtt kerül megfogatásra.

Nagyobb elmozdulásoknál a szigetelő párnákat oldalról a szerkezetvinklinél rögzítik. Elmozdulásfelvételnél a párna összetörörül és a rendeszer lehülésével ismét feszes.

150°C és 200°C közötti hőmérséklet-tartományban nagyon gondosan kell az előszigetelést elhelyezni, mivel fennáll a veszélye annak, hogy  a kompenzátor belsejében a pára lecsapódik.   

 

Külső szigetelés

A lepárásodás veszélye esetén és 220 °C-os közeghőmérsékletig ajánlatos a kompenzátort kívülről leszigetelni, különben a kondenzáció a csatornán korroziót képez vagy a kompenzátor rögzítésénél szivárgáshoz vezethet.

220°C feletti hőmérsékletnél semmi esetre sem szabad a kompenzátort kívülre szigetelni, ellenkező esetben a kompenzátor konvekciója nem áll fenn többé.

A külső szigetelést csupán a szerkezet vinkliig tarthat. Azért, hogy a hőmérsékletet a kompenzátorig csökkentsék, a szerkezet vinkli 1/3-a marad szigetelés nélkül. 

 Egy kívül elhelyezett, szellőző érintésvédelem elengedi a kompenzátor hősugárzását és védi az időjárástól és a mechanikai sérülésektől.

Terelőlemez 

Terelőlemezzel alapvetően akkor kell számolni, ha az áramlási sebesség nagyobb mint  30 m/ s vagy a közegben szilárd anyagok is jelen vannak, ha a kompenzátor közvetlenül a csatorna egy irányváltoztatása után van behelyezve. Vízszintes és függőleges csatornáknál, ahol a közegfolyam fentről lefelé halad, ott a terelőlemezek az áramlás irányában vannak elhelyezve.

A terelőlemezeket úgy kell megtervezni, hogy ezek üzemeltetésnél az axiális és laterális csatornaelmozdulásokat engedjék. Megkülönböztetünk hengeres és kónuszos teleszkóp-terelőlemezeket. A terelőlemez mérete függ a csatornaméretől és a várható kopás mértékekétől, mely kb. 3-5 mm. Karimás kompenzátornál a terelőlemezt a kompnezátorral a beépítési hézagba tolják. A csatorna és terelőlemez közé tömítés kell elhelyezni.

 

A szerkezetvinklis kompenzátorok esetében általában a terelőlemezt hegesztik.  Az előszigetelés porosodásának védelmére bevált egy lebegő terelőlemez vagy tolólemez elhelyezése, amit az egyik oldalon tartóhevederrel rögzítenek a szerekezetvinklin, így a csatorna elmozdulásait egyik irányba sem gátolja.

A lentről fel történő közegáramlásnál függőleges vagy ferde folyású vezetéknél ezeket a közegáramlással szemben építik be. A terelőlemez nyitott végei előtt a csatorna felől egy vinklit hegesztenek, ami megakadályozza, hogy a szilárd anyagok a kompenzátor és a terelőlemez közé kerüljenek.

Befestigungselemente

Flanschkompensatoren werden mit Hinterlegflanschen am Kanalflansch befestigt. Bei direkt auf die Leitung montierten Bandkompensatoren verwendet man Spannschellen. Sind Kanalwinkel erforderlich, werden die Kompensatoren mit Klemmeisen auf den Winkelflansch gepresst.

Um den Anpressdruck der Hinterlegflansche oder Klemmeisen auch im heißen Zustand der Anlage konstant zu halten, können Tellerfederpakete eingesetzt werden. Bei Bedarf liefern wir alle erforderlichen Befestigungselemente mit.

Kompensatoreinbausätze

Kompensatoreinbausätze sind vorgefertigte Einbaueinheiten, die die Montage wesentlich erleichtern. Kompensator, Vorisolierung und Stahlteile sind komplett vormontiert und können einfach in den Kanal eingeschraubt oder eingeschweißt werden. Bei Anlagenrevision kann der Einbausatz demontiert und in unserem Werk überholt werden.

Montage

Flanschkompensatoren werden meist ohne Montagestoß geliefert. Bandkompensatoren werden häufiger als offenes Band hergestellt, insbesondere bei sehr großen Abmessungen und wenn Leitbleche eingeschweißt oder Kanalausmauerungen vorhanden sind. Um Montagetoleranzen ausgleichen zu können, werden diese Kompensatoren in der Regel im Werk nur einseitig gelocht.

Unser optimal ausgestattetes Montageteam übernimmt bei Neubau- oder Revisionsmaßnahmen die Komplettmontage oder stellt einen Leitmonteur zur Einweisung Ihres Personals sowie zur Unterstützung und Überwachung der Montagetätigkeiten.

Montagesets

In unserem Montageset befinden sich alle zum Schließen von Gewebekompensatoren erforderlichen Werkzeuge und Hilfsmittel einschließlich eines PTFE-Schweißwerkzeugs. Mit dessen Hilfe kann die Dichtlage aus PTFE-Folie gasdicht verschweißt werden. Zusammen mit unserer detaillierten Montageanleitung, die speziell auf das Schließen der einzelnen Gewebelagen, Dichtfolien und Außenlagen eingeht, kann jeder geübte Monteur Gewebekompensatoren selbstständig auf der Baustelle schließen.

Im Lieferumfang von Kompensatoren mit Montagestoß befinden sich grundsätzlich die erforderlichen Hilfsmittel wie Nähnadeln, Garne und Kleber zum Schließen des Kompensators. Wird das Montageset mit PTFE-Schweißwerkzeug nicht bestellt, erfolgt das Endlosmachen der PTFE-Folie durch falzen.

Gerne schulen wir auch Ihr Personal in unserem Werk für die Montage und das Schließen der Kompensatoren.