Műszaki adatok

Balg kontrukciók

Balgkonstruktion

Szövetkompenzátoroknál a fém- vagy gumikompenzátorokkal összehasonlítva nem lépnek fel korrekciós erők a szomszédos csatornákra. Még nagy elmozdulásfelvételnél is csak kis beépítési helyre van szükség. Mindegyik szövetkompenzátor egyedileg az adottságoknak megfelelően, hogy elasztomer vagy többrétegű kompenzátor legyen, műszaki munkatársaink döntése alapján kerül kiajánlasra.

 

Elasztomer kompenzátorok

Ennél egy egyrétegű kompenzátorról van szó gumiból, ami kb. 3-6 mm vastagságú, egy vagy több nyomáshordozó réteggel. Az elasztomer kompenzátorok gáztömörek és kondenzképződésnél is cseppmentesen tömítenek. Max. 200 °C-ig alkalmazhatóak. A gumiminőség függ az üzemi hőmérséklettől és közegtől. A több éves tapsztalatunk és a rendelkezésünkre álló anyagmegfelelésségi listánk szerint választjuk ki az Ön felhasználásának legmegfelelőbbet.

A következő táblázat tekintheti meg, hogy milyen elasztomer anyagokkal dolgozunk. A rendkívül agresszív anyagok esetén a kompenzátorokat utólasogan egy belső PTFE béleléssel látjuk el, mely a gumi balggal szoros kapcsolatban van. A PTFE jól ellenáll sokféle vegyi anyagnak pl. a legkülönfélébb keverékeknek is.

 

Gumi minőségek

100°C-ig:EPDMFüstgáz, savak, lúgok, mosósavak, hígított klórvegyületek, hűtővíz, meleg víz
EPDM, ivóvíz engedéllyelIvóvíz
EPDM, fehér, élelmiszer engedéllyelÉlelmiszer
EPDM, kopásállóAbrazív anyagok, víz- és homok szállítás
EPDM, szigetelőElektromos berendezések építése
IIRSavak, lúgok, gázok
CSMStarke Säuren, Laugen, Chemikalien
NBROlaj, benzin, oldószerek, sűrített levegő
NBR, világos, élelmiszeripari engedéllyelOlaj- és zsírtartalmú élelmiszerek
80°C-ig:CRHűtővíz, könnyű olajtartalmú víz, tengervíz
70°C -ig:NRAbrazív anyagok
150°C-ig:HNBROlaj, benzin, oldószerek, sűrített levegő
180°C-ig:FPMAgresszív kémia anyagok, kőolajszármazékok
200°C-ig:Szilikon (Q)Luft, tengervíz atmoszféra
Szilikon (Q), fehér, élelmiszer engedéllyelÉlelmiszerek, orvostechnológia
PTFE-bélés:

Magas vegyi igénybevételnél a balg belső oldalára rávulkanizálják. DN300-as méreteig tudjuk kivitelezni.

Többrétegű kompenzátor

Ezek egy vagy több egymásra helyezett szigetelő rétegekből, egy vegyi ellenállóságú tömítőfóliából és egy külső borításból állnak, mely a kompenzátor nyomás alatti alaktartását garantálja. Egyszerű felhasználásnál egyrétegű kompenzátorokat alkalmazzák. Ezek általában egy vékony gumi- vagy PTFE-fóliából állnak szövet erősítéssel.

 

Szigetelő rétegek

A belül elhelyezett szigetelő rétegek azt a funkciót töltik be, hogy tömítő fóliáig a közeg hőmérsékletét leépítsék. Az szigetelő rétegek üvegszövetből, üvegtextilből, kerámiaszövetből, kerámiaszálakból vagy ezek kombinációiból tevődnek össze.

 

Tömítő fólia
Csaknem minden felhasználásnál PTFE-fóia, ami tulajdonképpen a kompnezátor tömíti le. Ez a PTFE-fóliát vagy csak az üvegszövet egyik vagy mindkét oldalára rájasírozzák. Sőt a PTFE szinten minden vegyi anyagnak ellenáll. Sajátos felsználási esetekben, extrém magas hőmérsékletnél vagy magas könyezeti hőmérsékletnél nemesacél fóilát alkalmaznak. A nemesacél fóliát a PTFE fóliával szemben gáztömörre hegeszthető.

Külső réteg
A külső rétege álatában egy szilikonbevonatú üvegszövet vagy durva környezeti feltételnél PTFE bevonatú üvegszövet. Ez a nyomáshordozó és mechanikai védő fukciót is betölt a külső sérülések valamint időjárás viszontagságok ellen.  

Anyagok

Szigetelő réteg:400°C-ig:Üvegszövet, üveggyapjú
800°C-ig:Magashőmérséklet-álló
üvegszövet
1050°C-ig:Szilikátszövet
1200°C-ig:Kerámiafilc
Tömítő réteg:220°C-ig:PTFE-fólia
450°C-ig:V4A-fólia (nemesacél fólia)
900°C-ig:Alloy-fólia
Külső réteg:100°C-ig:EPDM-fóliapoliészterszövettel
200°C-ig:Szilikon fólia üvegszövet réteggel
220°C-ig:Üvegszövet PTFE borítással

Tömítettség

Elasztomer kompenzátorokat max. 0,3 bar üzemi nyomásig és max. 6 mm-es falvastagságig használunk Ezek gáztömörek és cseppmentesek Nagyobb nyomásnál gumikompenzátor alkalmaznak.

A többrétegű kompenzátorok esetén a belső izoláló rétegek befogatása csekély diffúzióhoz vezet. A balg a tömítő rétegnek köszönhetően gáztömör. A többrétegű kompenzátorokat ezért csupán füstgáz-tömöreknek lehet nevezni szemben az elasztomer kompenzátorokkal melyek nekal-tömörek.

A többrétegű kompenzátorok nem cseppmentesek és esetlegesen kell óvintézkedéseket is tenni.

A többrétegű kompenzátorok 220°C-ig helytállnak a magas gáztömítettségi követelményeknek. Ebben az esetben egy belső PTFE bevonatos üvegszövet rétegek kapnak és egy teflon tömítőszalaggal vagy egy hőálló gumitömítéssel a csatorna karimájával szemben letömítik. Ezeket a tömítéseket már gyárilag a kompenzátoron rögzítik.