Műszaki ismertető

Rögzítések

Befestigungen

A távolság a csővezetékek végeitől, a csatorna karimáitól vagy a csatorna szögektől az axiális és laterális elmozdulások függvénye. A beépítési hézag meghatározásához a közelítő értékeket minden egyes kompenzátor típuson megtalálhatóak. Alapvetően a kompenzátort legfeljebb az eredeti beépítési méretének háromnegyedére össze lehet nyomni vagy behelyezni. Az hajtások extrém összenyomódása túlmelegedést okozhat! Az optimális beépítési hézag meghatározásában a műszaki kollégáink szívesen állnak az Önök rendelkezésére.

 

Karimakompenzátor

Ennél a rögzítési variációnál a kompenzátor balgnál karimák vannak megformázva, amiket hátsó helyzetű karimákkal a csatornakarimához hozzápréselnek. Ez az építési mód magasabb tömítettségi követelményeknek is megfelel. A hőmérsékleti határ a karimás kompnzátoroknál kb. 400 °C-nál van.
Magasabb hőmérséklet esetén a csatorna karimáját megnagyobbítják azért, hogy a kompenzátor és a csatorna között távolság legyen. Az előizolálás a hőmérséklet leépítésére szolgál.

Szalagkompenzátor

A szalag építési mód a legegyszerűbb egy kompenzátor és a csővezeték összekötésére. Kissebb méreteknél vagy kör keresztmetszetű hálózatnál a kompnezátort a csővezetékhez közvetlenül egy bilinccsel rögzítik. Ezzel az építési móddal max. 400 °C-ig lehet tervezni.Amennyiben a hőmérséklet 400 °C felett van, távolságot kell hagyni a kompenzátor és a csatorna között.  Ezért egy derékszögű idomot hegesztenek, amire kapocsvas segítségével a kompenzátort rögzítik. A vinkli magassága függ a közeg hőmérsékletétől és kb. 100-200 mm-t tesz ki. Négyszögletes csatornáknál a vinkli magasságát a sarkok rádiuszából számolják ki.

A kapocsvasat hosszú furatokkal kell ellátni azért, hogy a kompenzátor rápréselését lehetővé tegye.

Magasabb hőmérsékletnél érdemes a csatorna vinklit ..... elhelyezni, ezáltal a hőfeszültség csökkenthető. Ez az építési mód éppúgy alkalmas a kör, mint a négyszögletes csatornáknál.  

Magas hőmérséklet elleni védelemként a kompnezátorok gyakran kapnak egy elő izolálást. Összhangban a  már meglévő csatornával egy ilyen építési mód 1200°C-ig választható.