Nyílt fogaskerékrendszer kenőrendszere

Szórásos kenési mód

Einspritz

Jellemző:

Ez a rendszer a tapadós kenőzsírok felhordására szolgál nagy átmérőjű fogaskoszorúkra. A kenőzsírt pneumatikusan porlasztó fúvókák juttatják a fogaskoszorú fogfelületeire. Háromféle szivattyúval lehet a rendszert működtetni: 

 • elektromos dugattyús szivattyúval
 • SAF és Lubrigun típusú pneumatikus hordószivattyúval

ELEKTROMOS SZIVATTYÚVAL:

Leírás:

A kenőanyag nyomásának forrása egy elektromos hajtású dugattyús szivattyú (a). A szóróegységet (b) a szivattyú látja el kenőanyaggal. Ha több szóróegység (fúvóka) van alkalmazva, akkor mindegyik egy külön dugattyúelemre van csatlakoztatva. A szóróegységen található egy progresszív elosztó dugattyúdetektorral szerelve, mely a kenőanyagot elosztja a fúvókák között. A fúvókák száma a fogaskoszorú szélességétől függ. Egy fúvóka hatásos szórásszélessége 160 mm. A levegőoldalt egy levegő előkészítő egység (c) az elzárószeleppel alkotja. Ez látja el a fúvókát porlasztó levegővel.

Működés:

A rendszer ciklusokban dolgozik, ez azt jelenti, hogy  a kenési idő (szivattyú működik, fúvóka levegő ellátó szelep nyitva), és a szünetidő (szivattyú áll, levegőszelep a fúvókához zárva) váltakozik egymással. Amikor a szivattyú (a) működik, akkor a kenőanyag a szivattyú dugattyúeleme által a fúvókákba jut. Ezzel egy időben a fúvóka levegő ellátó egység (c) 2/2-es szelepe nyit. A szivattyú által szállított kenőanyagot a progresszív elosztó szétosztja egyenlő adagokban a fúvókák között. A progresszív elosztó dugattyúdetektorral van felszerelve, ezáltal a kenőanyag fúvókákhoz történő vezetése ellenőrzött. A  külső keverésű fúvókák porlasztják, és a felületre juttatják a kenőanyagot.  A kenési idő lejárta után a szivattyú leáll, és egy kis idő múlva a fúvókák levegőellátó 2/2-es mágnesszelepe is zár. Ez jelenti a ciklus végét. A következő ciklus egy szünetidővel kezdődik, melynek lejárta után a rendszer ismét indul. Választható a rendszer vezérelt fúvókával is, ebben az esetben a levegőfelhasználás jelentősen javul.

A rendszer elemei:

 • a – Szivattyúk

  •   elektromos P 203, P 215

 • b – Szóróegység

  •   SSV-N elosztóval, vagy SSV elosztóval (ellenőrzés nélkül), 1-5 SD típusú fúvóka (nem vezérelt), vagy SDL fúvóka (vezérelt)

 •  c - Levegő egység

  •   Levegő egység 2/2-1/8"; Levegő egység 2/2-1/4"; Levegő egység 2/2-1/2"

További elemek:

 • Tartozék: átkapcsoló szelep 3/2 az ágak között
 • Kenővezetékek(csövek, tömlők, csavarok, rögzítő elemek és szerelési anyagok)

Alkalmazási területek:

Kicsi vagy közepes fogaskoszorúk, kis vagy közepes kenőanyagigénnyel. Cementművek forgó kemence fogaskoszorú kenése, kanalas kotrók fogaskoszorú kenése bányákban, golyósmalom, stb. ...

SAF és Lubrigun típusú szivattyúval:

Leírás:

A kenőanyag nyomásának forrása egy pneumatikus hajtású dugattyús SAF vagy Lubrigun típusú hordószivattyú (a). A szóróegységet (b) a szivattyú látja el kenőanyaggal. Ha két szóróegység (fúvóka) van alkalmazva, akkor SAF 2 szivattyút alkalmazunk , melynek két kimenete van. A szóróegységen található egy progresszív elosztó dugattyúdetektorral szerelve, mely a kenőanyagot elosztja a fúvókák között. A fúvókák száma a fogaskoszorú szélességétől függ. Egy fúvóka hatásos szórásszélessége 160 mm. A fúvóka levegőoldalt egy levegő előkészítő egység és egy mágnesszelep képezi. A pneumatikus szivattyú levegőellátása egy levegőelőkészítő egységen elzáró szelepen (c) és egy 3/2 mágnesszelepen keresztül történik.  

Működés:

A rendszer ciklusokban dolgozik, ez azt jelenti, hogy  a kenési idő (szivattyú működik, fúvóka levegő ellátó szelep nyitva), és a szünetidő (szivattyú áll, levegőszelep a fúvókához zárva) váltakozik egymással. Amikor a szivattyú (a) működik, akkor a kenőanyag a szivattyú által a fúvókákba jut. Ezzel egy időben a fúvóka levegő ellátó egység (d) 2/2-es szelepe nyit. A szivattyú által szállított kenőanyagot a progresszív elosztó szétosztja egyenlő adagokban a fúvókák között. A progresszív elosztó dugattyúdetektorral van felszerelve, ezáltal a kenőanyag fúvókákhoz történő vezetése ellenőrzött. A  külső keverésű fúvókák porlasztják, és a felületre juttatják a kenőanyagot.  A kenési idő lejárta után a szivattyú leáll, és egy kis idő múlva a fúvókák levegőellátó 2/2-es mágnesszelepe (d) is zár. Ez jelenti a ciklus végét. A következő ciklus egy szünetidővel kezdődik, melynek lejárta után a rendszer ismét indul. Választható a rendszer vezérelt fúvókával is, ebben az esetben a levegőfelhasználás jelentősen javul.

A rendszer elemei:

 • a – Szivattyú

  •   pneumatikus hordószivattyú SAF 1 vagy SAF 2
  •   pneumatikus hordószivattyú LUBRIGUN

 • b – Szóróegység

  •   SSV-N elosztóval, vagy SSV elosztóval (ellenőrzés nélkül), 1-5  SD fúvóka (nem vezérelt),  SDL fúvóka (vezérelt)

 •  c - Levegő egység

  •   Levegőegység 2/2-1/8"; Levegőegység 2/2-1/4"; Levegőegység 2/2-1/2" (fúvókákhoz)
  •   Levegőegység 3/2-1/4" (szivattyúhoz)

További elemek:

 • Tartozék: átkapcsoló szelep 3/2 az ágak között
 • Kenővezetékek(csövek, tömlők, csavarok, rögzítő elemek és szerelési anyagok)

Alkalmazási területek:

Nagy vagy közepes fogaskoszorúk, nagy vagy közepes kenőanyagigénnyel. Cementművek forgó kemence fogaskoszorú kenése, kanalas kotrók fogaskoszorú kenése bányákban, golyósmalom, stb. ...