Kenőanyag adagoló rendszerek

Kenőanyagok központi feltöltő rendszere

Systeme der Zentralfüllung der Schmierstoffen

Jellemzők:

A rendszer fő alkotórésze egy központi tartály, ami lehet egy hordó, konténer vagy speciális zsák – ezek mindegyike fedett.
A zsákos megoldások esetén egy speciális hengeres kinyomó szerkezetet kell alkalmazni, ami képes a megfelelő erőkifejtésre, és arra, hogy tökéletesen kipréselje a zsák tartalmát a szívócső felé. Feltöltő szivattyúknak dugattyús, pneumatikus szivattyúkat szokás használni, amelyek a központi tartályokba, hordókba stb. vannak telepítve. Egyes esetekben szükséges csökkenteni a kenőanyagok viszkozitását a hordó vagy tartály fűtésével.

Működés:

Miután a rendszerben található valamelyik szivattyú szintjelzője üres állást jelez a tartályban, a központi feltöltő szivattyú bekapcsol és a szivattyúhoz tartozó elektromágneses szelep kinyit.

Ha a tartályban a kenőanyag eléri a maximum szintet, a szenzor jelet küld, az elektromágneses szelep lezár és a feltöltő szivattyú kikapcsol.

Egyes esetekben, ha nem lehet felszerelni a tartályt olyan szintjelzővel, amely a „max” szintet képes érzékelni, akkor a feltöltő szivattyú működési idejét egy időkapcsolóval kell vezérelni, így elkerülhető az egyes szivattyúk túltöltése.

Bizonyos esetekben van lehetőség arra, hogy a „min” tartályszint jelzés esetén csak egy hang vagy fényjelzés jelenjen meg a gépkezelő számára, aki ezután manuálisan nyitja a feltöltő szelepet és vizuálisan ellenőrzi a szintet. Amint eléri a kellő szintet a kenőanyag a tartályban, a szelepet kézzel elzárja. Mivel pneumatikus feltöltő szivattyú folyamatosan nyomás alatt van, így automatikusan indul, ha a szelepet kinyitják.

 

Kenőanyagok központi feltöltő rendszer fő elemei: 

a - Szivattyúk

  • Pneumatikus hordószivattyúk: PowerMaster III 75:1, 50:1, Lubrigun 50:1, 30:1

b – Szelepek

  • 2/2-es elektromágneses szelepek

c – Szintjelzők

  • Ultrahangos szenzor 190-1300 mm, PNP, 20-30 VDC
  • Ultrahangos szenzor 50-500 mm, PNP, 20-30 VDC

A rendszer további részei:

  • Tartozékok (levegő előkészítő egység, manométerek, stb.)
  • Kenőanyag vezetékek (csövek, tömlők, csavarzatok, szerelési anyagok)

Fő felhasználási területek:

Olyan iparágakban, ahol nagy zsírfelhasználású berendezések működnek és nehéz üzemi körülmények találhatóak. Például - acélművek, hengerművek, kovácsműhelyek, cementgyárak stb.