Központi kenőrendszerek

A központi kenőrendszerek lehetővé teszik a kenési pontok rendszeres, automatikus kenését, nemcsak az egyes gépeknél, gépsoroknál, hanem nagy kiterjedésű technológiai berendezéseknél is. Azok a berendezések, melyek kenési helyeit központi, automata kenőrendszerhez kapcsolták, hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint azok, amelyeket kézzel kennek. Alkalmazásuk esetén nő a termelés üzembiztonsága. Az idő előtti kopások megakadályozása mellett, a kenőrendszerek további funkciói a csapágyak, tömítések védelme a szennyeződésktől, nedvességtől. A kenőrendszerek nemcsak a gépek elemeinek kenését szolgálják, hanem alkalmazhatók összeszerelő sorokon is az alkatrészek előkenésére, mely komoly minőségbiztosítási követelmény. A rendszerek alkalmasak kenőanyagok pontos adagolására, és kenőanyagfeltöltésre (hajtóműházak) is. 

Cégünk a központi kenőrendszerek területén komplett megoldást kínál Önnek:

  • Műszaki tanácsadás, rendszertervezés egyedi igényekre
  • A rendszerelemek szállítása
  • Szerelés, szerelésvezetés
  • Üzembe helyezés, és a karbantartók kiképzése
  • Vevőszolgálat, garanciavállalás, és garancia utáni szervíz
  • Alkatrész szállítás

A kenőrendszereket különböző szempontból lehet felosztani. Egy egészen különleges területe a kenéstechnikának az olajcirkulációs kenőrendszerek, ahol az olaj nemcsak kenő funkciót lát el, hanem hűtőközegként is szolgál. A kenőolaj ebben az esetben zárt rendszerben kering, és csak az esetleges tömítetlenségeknél elfolyó mennyiségeket kell a rendszerbe utántölteni. A keringető rendszer zárt. A kenőrendszerek többsége azonban nyitott, ahol a kenőanyagot csak egyszer használják fel. Ezek az úgynevezett kenőanyagfelhasználásos rendszerek. A kenőanyagfelhasználásos , vagy veszteséges rendszereket különféle szempontból lehet felosztani. Az alább következő pontokban ezeket a rendszereket a működési módjuk és alkalmazásuk szerint csoportosítottuk.

Druckschmiersysteme für Öl- oder Fettschmierung

Csapágyak , csapágycsoportok, gépek, gépsorok, és akár egész üzemek gépeinek kenésére alkalmas rendszerek. A kenési pontok a túlnyomás alá helyezett kenőanyagforrással (kenőolaj vagy kenőzsír) elosztókon keresztül vannak összekötve. A kenőanyag a kenési pontokba túlnyomás alatt jut be.

Schmiersysteme für Lager mit Mischung Öl-Luft

Olaj-levegő elegy felhasználásával működő csapágykenő rendszer. A levegő szolgál az olajcseppek szállítási közegéül, valamint alkalmanként hűtő közegként is funkcionál.

Schmiersysteme offener Rädergetriebe

Nyílt fogaskerékrendszer egyszerű és intelligens kenési megoldása.

Schmiersysteme der Ketten

Központi kenőrendszerek minden lánctípushoz.

Th Davkovani LubeMaster

A rendszerek lehetővé teszik a megfelelő térfogatú kenőanyagadag képzését, és kijuttatását. Ezek az adagok lehetnek köbmiliméteres, köbcentiméteres, vagy köbdeciméteres tartományban.

Minimál kenés

Az olajfilm kialakításához rendkívül kis kenőolaj mennyiségekre van szükség. Az alábbi rendszerek ezen mennyiségek precíz beállítását és felületre hordását teszik lehetővé.

Gravitációs kenőrendszerek

Ez a kenőrendszer a gravitációt használja a kenőolaj kenési pontokhoz való szállítására. Alkalmazhatósága ezáltal korlátozott területekre terjed, például hajtó, és szállítóláncok csepegtető olajozása oldható meg ezen a módon.